Skip to main content
Uncategorized

Van laboratoriumanalist naar analytics engineer

By september 15, 2023maart 5th, 2024No Comments

Tot vorige maand werkte ik in als laboratoriumanalist moleculaire biologie. Hier hield ik mij bezig met genotypering van planten en dieren. In de komende maanden hoop ik mij via Nimbus Academy  om te scholen (of, zoals ik het zelf eigenlijk zie, bij te scholen) van laboratoriumanalist tot analytics engineer.

Analytics engineer als vervolgstap na het laboratorium

Gedurende mijn tijd als analist ben ik veel data-gerelateerde vraagstukken en uitdagingen tegengekomen. Meetpunten worden gegenereerd in verschillende formaten met een grote variatie aan indelingen en opmaak, lab-robots en de bijbehorende software willen data aangeleverd krijgen in hun specifieke formaat, en aan het eind van het proces moeten de resultaten gecommuniceerd worden aan klanten zonder technische achtergrond.

Laboratoriumanalist naar analytics engineer: Welk monster zit op welke plaats in de plaat?

Hoewel de vertaalslagen in het proces natuurlijk erg vakspecifiek zijn is het omgaan met de data dat niet. De uitdaging om monsters vanaf binnenkomst tot rapportage te kunnen volgen, verschilt niet fundamenteel van het volgen van een webwinkelbestelling. De benodigde vaardigheden komen dan ook niet als deel van de opleiding tot moleculair bioloog. Tijdens mijn werk ben ik meer dan eens voor een data-gerelateerd probleem komen te staan zonder het gereedschap om dit op te lossen. Soms kon ik enkel een tijdelijke pleister plakken, maar miste ik de kennis om deze breder toepasbaar te maken. Dit heeft bij mij het verlangen gevoed om gestructureerd en zorgvuldig om te leren gaan met datastromen in de praktijk.

Verschillende achtergronden met dezelfde zoektocht

Als voormalig laboratoriumanalist ben ik niet de enige die de vervolgstap naar analytics engineer wil maken. In het huidig cohort dat samen met mij de training doorloopt zitten naast mensen met een IT-achtergrond onder meer een natuurkundige en iemand met een marketing achtergrond. Uit het vorige cohort schreef mijn collega Sofia over de transitie van filosoof naar analytics engineer.

Kortom, vanuit vele richtingen komen mensen die datastromen als gemeenschappelijke factor door hun vakgebieden zijn tegengekomen. Bij Nimbus leren we hoe deze data in goede banen te leiden en dit te implementeren bij anderen. Voor mij is de transitie naar analytics engineer dan ook geen omscholing of carrièreswitch, maar een voortzetting van mijn loopbaan om de wereld op een systematische manier in kaart te brengen. Via deze blogs hoop ik jullie op de hoogte te kunnen houden van mijn voortgang.


Auteur

Leave a Reply